Calitatea in Arhitectura

arh.Cristian CUTEANU


0727011722
0766363497
arh.cuteanu@gmail.com

Arhitectura de calitate

10/09/2008 14:01

Mult se vorbeste despre spatiul in arhitectura, dar nu multi se intreaba despre ce fel de spatiu e vorba.
Oamenii traiesc in nenumarate tipuri de spatii, si precum am spus cu alte ocazii ca ambientul creaza atitudini, arhitectii ar trebui sa fie primii "raspunzatori" de comportamentul individului socio-urban de azi.
Este cat se poate de clar ca lumina, natura, interactiunea umana, simturile toate, ne influenteaza starea de spirit.
De altfel, sunt de parere si sustin ideia ca arhitectura trebuie sa dureze/dainuie, iar cei ce sunt familiari cu terminologia, ma vor acompania in gandire.

Spatiul, printre altele, este definit si de forme. "Forma gandirii" numesc eu ceea ce va determina orice individ sa cugete macar asupra a cum a reusit arhitectul sa dea nastere unei asemenea forme. Chiar daca traim intr-o era a timpului in care totul se desfasoara cu o viteza cosmica, din pct. de vedere mental-vizual suntem extrem de sedentari. Scoaterea din obisnuinta, redescoperirea simturilor, neprevazutul sunt cateva necesare obligatorii - "must done, must have" in ceea ce arhitectul trebuie sa creeze cu alte cuvinte un spatiu al emotiei/vibratiei "trilling space".

Si chiar daca arhitectul reuseste sa genereze aceste spatii, forme, totusi arhitectura nu va dura, daca nu spune "povesti". Poetica dureaza mai mult decat piatra !
Nemaivorbind despre noile materiale, pe care arhitectul trebuie sa stie cand si cum sa le incorporeze in creatia lui, arhitectura nu va canta daca nu are suflet !
Si ce este ceea ce da suflet ? Tot ceea ce progapa omul si ce se relationeaza cu sacrul. Miscarea, densitatea, transparenta, genius-loci, DNA-ul locului, atitudinea urbana, notiunea timpului, prezenta si toate atributele de elita a ideilor si gandirilor din judecata unui arhitect, are capacitatea de a schimba lumea.

Cum proiecteaza arhitectul modern? Sa nu uitam ca modern nu inseamna decat prezent la timpul trecut. Paradigma, dar si arhitectii considerati clasici acum, la vremea lor erau considerati modernisti.
O sumedenie de procese au loc in mintea unui arhitect. El este capabil sa realizeze constructia mentala a hologramei si sa proiecteze scara obiectului in situ. importanta prezentei arhitectului pe sit, data prin genius-loci este incomensurabila ! Orice loc are memoria lui. Simturile si imaginatia arhitectului, in acel loc si clipa pot sa expandeze pana la utopie, ceea ce este chiar o chestiune pozitiva, pentru viitorul arhitecturii. Fara utopie, irealizabil (acum dar nu in timp), credinta in idei si dorinta faceri inimaginabilului, a depasirii limitelor, arhitectul ramane doar un rationalist.
Rationalitatea nu spune povesti, nu are calitatile, spatiului poetic si emotiei.
Arhitectura trebuie sa inlature metabolizarea prin obisnuinta a individului, ca sa-i redea si renasca simturile, sa nasca senzatii, sa fie spectaculara.
Arhitectura este o lupta. Calitatea este "inamicul" cu care trebuie sa luptam. Nu poate exista neutru, asta omoara... indiferenta. Nu exista cultura de a accepta arhitectura (la valoarea ei).
Cate din toate aceste idei si ganduri sunt populare printre oameni? Calitatea spatiului, a nu te simti inchis, interactiunea individului in spatiul urban, emotiile arhitecturale, frumusetea, metafizica, dimensiunea magica... scopul social a fost uitat !

Din toate aceste pricini, arhitectul trebuie sa-si recapete importanta si respectul pentru ca numai el poate schimba lumea !

imaginatia nu poate avea limite, sa nu limitam arhitectura !