Calitatea in Arhitectura

arh.Cristian CUTEANU


0727011722
0766363497
arh.cuteanu@gmail.com

Cum se mai construieste pe la noi...

10/09/2008 14:05

Ne aflam intr-o perioada dificila ce ne strica imaginea noastra ca cetateni inca de cativa multi ani incoace, in ceea ce priveste constructorul roman.

In meseria de arhitect, este greu sa te mai bazezi pe un constructor ca iti va realiza proiectul in tocmai, sau ca stie sa o faca, sau ca are si cu cine si cu ce utilaje, etc. Nu mai avem muncitori. Toti mesterii au disparut, au plecat in alte tari mai din apus, iar noi de aici mai la rasarit, am ramas cu cativa oameni care cauta sa lucreze orice si se dau drept muncitori constructori. Oricine poate sa sape, sa puna o caramida, sau sa toarne o placa. Oricine stie sa stea pe santier in soare si sa manance o slanina ca sa astepte cu nerabdare sa se termine asa-zisul program de lucru si sa plece acas si mai sa ia si bani.
Calitatea executiei s-a pierdut de mult si sunt putini care o pretind, intrucat romanul va mai ramana inca multa vreme de conceptul... "ah... merge si asa".

In scolile romanesti, din educatia romaneasca cel mai mult lipseste imaginatia. Copilul de mic nu este supus la "jocuri" imaginative, totul este prea inchistat, prea la tipar. Cine are o latura mai artistica f greu va fi descoperit sau nu prea va putea sa si-o dezvolte.

In scoli lipseste si capacitatea de descoperire a vocatiei. Te duci la o scoala pentru ca iti este in cartier, te duci la o facultate ca sa ai o hartie la sfarsit sau ca sti ca in alta parte nu ai avea sanse, sau cine stie ce alt motiv. Cand termini si facultatea cauti cu disperare un loc de munca, si daca-l gasesti ti se si cer ani de experienta, iar banii oferiti nu ti-ar permite oricum sa poti sa locuiesti singur in chirie sau sa-ti permiti vre-o rata la masina sau casa.

Ar trebui sa existe macar cursuri de specializare pentru muncitori. Dar nici un particular constructor nu se gandeste sa mai si investesca in sensul asta in oamenii lor.
Nu mai stie nimeni sa faca o zidarie de caramida perfect aliniata sau cu vreun model. Nu mai se fac chertari la structura acoperisurilor, stalpii nu mai stiu sa fie verticali, si nimeni nu mai stie sa faca straturile la un acoperis, in schimb beneficiarii arunca cu bani in materiale de constructie si de finisaj de calitate si scumpe, culmea, intrucat prea putini "mesteri" mai stiu sa le puna cum trebuie in opera.
Lipsa mesterilor buni cauzeaza proasta calitate a detaliilor de interior, a obiectului arhitectural, strica atmosfera, provoaca consum marit sau pierderi de energie, bani, timp, etc si intr-un final se ajunge tot la kitsch. Asadar daca intr-un lant, o zala este stricata, totul este stricat.

Vreau sa spun ca pot sa am satisfactia unei lucrari, ca a fost realizata precum proiectata.
Vreau sa vad ca cineva se implica in toate lipsurile acestea si ca se da importanta lucrurilor importante.

Se intampla lucruri care nu ar trebui sa se intample. Munca ar trebui sa fie recompensata pe masura. Calitatea de asemenea.

Sper ca cineva din acest domeniu sau adiacent lui sa poata sa faca ceva pentru a se misca lucrurile intr-un mod befefic tuturor, si sa nu mai existe compromisuri prea mari in mentalitatea noastra, a tuturor.

O scoala de mesteri nu ne-ar strica, totul... pana nu e prea tarziu !

cu respect pentru mesterii adevarati