Calitatea in Arhitectura

arh.Cristian CUTEANU


0727011722
0766363497
arh.cuteanu@gmail.com

Fenomenul "mantuielii"

10/09/2008 13:00

Ochii mei vad orice detaliu. Inca de cand eram in primii ani de facultate, cei din jurul meu erau enervati de rapiditatea cu care dibuiam in cateva clipe anumite scapari sau grerseli. Este o atributie a oricarui arhitect de a privii lucrurile cu alti ochi, de a percepe spatiul intr-o alta maniera decat toti oamenii de rand, mai de profunzime, de a vedea "prin" materie si a intelege subintelesurile poetice, simbolice, sau psihologice, de a gandi imediat solutii de a rezolva cerintele tematicilor de proiectare.

Ei bine, nu stiu daca mai este necesara aceasta calitate, intrucat oriunde ma uit vad o multitudine de anomalii si raman stupefiat, mirat si uneori scarbit. Nu inteleg care este motivul, care este rostul, care este scopul ca cineva sa solutioneze o problema intr-un mod "de mantuiala" si enumar cateva.

La moda sunt mansardarile peste blocurile de P+4 nivele. Am avut ocazia sa mi se ofere posibilitatea "de a intra in retea" si a face cu o suma de 500 euro proiectul integral pentru asa ceva ! Am ramas perplex ... nu neaparat ca mi se ofera asa o aberatie, dar ca exista oameni care lucreaza chipurile cu aceste preturi infime. M-am documentat si am cautat sa aflu adevarul, cand totul devenea clar. Din cateva zeci de astfel de proiecte cele care se autorizeaza se numara la o singura mana, din motive clare. Proiectele care nu sunt in regula, acestea trase la xerox, mai trec si ele cateva, dar... altfel. Am gasit un domn inginer care facuse doua lucrari de mansardare pentru doua scari de bloc si amandoua au fost autorizate, insa preturile erau spre 4000 euro pe proiect, ceea ce deja intra in normalitate. Acolo este necesara o expertiza tehnica, un studiu geotehnic, un proiect de rezistenta cu toate detaliile tehnice de modificari, consolidari si solutionari, proiectul de arhitectura, o verificare tehnica, instalatiile sanitare, termice si electrice, si celelalte avize, deci e normal sa coste ceva, mai ales avand in vedere ca executia ajunge la peste 60000 euro la o scara.

Alta moda este a repara rosturile de pe fatade intre panourile de blocuri de beton prefabricate. Solutia care se practica este de a se sparge acel beton de legatura si a se umpre cu spuma poliuretanica iar apoi nivela cu mortar de ciment. Pe langa faptul ca se pericliteaza monolitizarea panourilor respective, spuma prin taiere sau umezeala isi pierde capacitatea de termoizolare iar acel mortar abia de are sa faca priza de prindere, si are toate sansele ca in 2-3 ani sa cada ... periclitand viata oamenilor. Nu e doar mantuiala, dar se face cu un "malefic profesionalism inconstient". Solutia nu o sa o dau eu aici.

O alta tema este asa zisa "inchidere a balcoanelor" fara autorizatie, ori extinderea apartamentelor aflate la nivelul Parter al blocurilor, creand ori un acces suplimentar ori pur si simplu un spatiu anexat metrilor patrati de apartament. Cand nu se apeleaza la un profesionist, aceste spatii apar ca o buba cangrenata adaugata unui mare volum cu fisuri, crapaturi peste tot, scurgeri si infiltratii de apa, sau in cazurile mai bune, "doar" imposibilitatea de a-si mai actualiza CF-ul prin acei mp, cu posibilitatea de a nu scapa nici de amenda nici de proiect.

Este foarte neplacut sa sti ca arhitect fiind, oamenii uneori nu te consulta pentru intentiile lor, ori nu iti povestesc intreg adevarul, ori daca ajungi la discutii mai serioase, orice pret ai spune, ei vor considera ca pare mare, intrucat daca o fac ilegal nu-i costa nimic, iar acel pret de proiectare este vazut ca o suma platita pentru o hartie la mana care il scuteste de o posibila amenda.

Ei bine, toate aceste lucruri au un punct comun si acela de a nu da importanta sau a nu consulta un arhitect ori inginer, sau pe oricineva din domeniu, sau chiar mai multi. Foarte multi mici investitori apeleaza direct la te miri ce constructor recomandat dupa ureche sau din ziar si se trezeste la surprize cat se poate de neplacute, cum ar fi pierderea a zeci de mii de euro, judecata si scoaterea fundatiilor, cum am intampinat un caz. Neascultarea arhitectului de catre beneficiar intotdeauna il va costa, iar cine nu crede, nu imi ramane decat sa-l las sa constate pe propria lui piele.