Calitatea in Arhitectura

arh.Cristian CUTEANU


0727011722
0766363497
arh.cuteanu@gmail.com

Pastise arhitecturale vs Arhitectura persoanalizata

10/09/2008 13:55

Se spune - "clientul nostru - stapanul nostru!" Ei bine, asa este ! Arhitectul nu are voie sa treaca peste doleantele beneficiarului, sau pretentile sau necesitatile acestuia !

Exista cazuri in lume unde toate casele arata la fel. In Marea Britanie sunt satulete in care parca arhitectura a ramas pe loc de 200 de ani. Arhitectii putini din zona, proiecteaza toti la fel, pentru ca asa cer localnicii. Nu este vorba de un singur model de casa, ci de un "limbaj" copiat. In exterior casele nu au nici o distinctie, nici o personalizare. In interior, toate casele au aceeasi ambianta de acum 200 ani, singura diferenta facand-o tehnologia actuala utilizata.
Ce a cauzat faptul ca toate casele sunt asemanatoare si fara personalitate ? Tocmai lipsa acesteia in sensul unei oferte mult mai variate si la zi. Ce a cauzat faptul ca de 200 de ani arhitectura nu s-a schimbat ? Se pare ca motivul ar fi datorat tehnologiei care a luat-o mult prea inainte, mult prea repede, iar oamenii nu se puteau acomoda ritmului evolutiei.
Sistemul de acolo a impus o sumedenie de restrictii pentru a mentine "caracterul zonei", insa acum oamenii se confrunta cu iesirea din tipar. Sunt familii care vor ceva diferit intrucat s-au plictisit si nu simt viata din casele respective si au apelat la arhitecti din alte locuri. Rezultatul a fost ca sunt cateva case noi, moderne , diferite, luminoase si adaptate vietii, interesant fiind ca nu tinerii au simtit aceasta nevoie ci chiar oamenii deja dupa varsta a doua. Bine-nteles au aparut reactii de genul "Cat curaj ati avut sa faceti asa ceva!"

Arhitectii in asemenea cazuri sunt cei vinovati, intrucat ei au datoria de a educa beneficiarul in anumite semnificatii ale arhitecturii si eventualele repercursiuni, nu neaparat urbane, dar macar umane, direct legate de viata acestora. Tot arhitectii au fost devina intrucat au impus restrictii absurde, datorate asa-zisei cereri ale pietei, referitoare la "caracterul zonei". Tot arhitectii au fost de vina intrucat au continuat si s-au complacut in simplitatea de a reproduce o casa de mii de ori cu minime schimbari sau a ramane incastrati pe un tipar prestabilit, un limbaj limitat lipsit de expresivitate sau poetica arhitecturala, in vederea unor onorarii rapide.

Si in Romania putem zice ca gasim similitudini ale pastisismului. Majoritatea arhitectilor nu isi bat capul cu beneficiarul ca sa reuseasca sa-l inteleaga si sa patrunda cat mai bine in gandirea acestuia, pentru ca intr-un final sa poata sa-i realizeze casa visurilor lui, ci isi bate capul doar cu functiunile si cu apararea intereselor financiare.
Gasim case peste tot, cartiere intregi cu casute rasarite ca ciupercile dupa ploaie, case urate care mai de care, case care vor parca sa para cazute de undeva ca un joc de forme. Nu au nici o logica, nu au nici o forma, nu au nici un mesaj pozitiv, nu au nimic. Oamenii le fac pentru ca au nevoie sa stea undeva (nu sa locuiasca! caci este o imensa diferenta!), oamenii le fac ca sa isi "bage banii" in ceva, sau pur si simplu ca sa faca un fel de afacere.
Apar cladiri de birouri goale si neutilizate, apar blocuri pe care cumparatorul de abia asteapta sa mai modifice la ele, mall-uri care dupa un an-doi urla, plangand dupa reparatii, totul devine un concurs de urat aestetic si inutil... cu cateva exceptii.

Acum insa oamenii si marii-arhitecti se trezesc din somn, in cosmar, si tot ei care au realizat toate obiectele si modelele urbane si arhitecturale de pana acum, incep sa vada ca nimic nu se mai potriveste, totul arata ca parca dupa razboi, nu s-a mai pastrat nimic din istorie si din ce a fost bun candva...insa acum o sa fie mult mai greu, pentru ca va trebui ca toti arhitectii sa inceapa sa isi ridice problemele adevarate ale sensului arhitecturii si repercursiunile unor "creatii" sau a indiferentei fata de dorintele beneficiarilor.

Nu costa mai mult pe investitor ca sa realizeze o cladire dupa un proiect cu o arhitectura adevarata sau una dupa un proiect de "diletant profesionist".
Cred ca nu ar durea pe nimeni ca sa isi realizeze visul printr-o forma arhitecturala adevarata si de valoare, personala, individuala, in care sa-si regaseasca propria persoana, o cladire care sa vorbeasca... sa transmita ceva, si sa nu trebuiasca modificata peste 2-3 ani din diverse motive.
Cred ca ceea ce poate realiza mintea unui arhitect bun poate sa vindece orice boala a agresiunii cotidiene, poate rezolva orice nevoie de trai actual, poate imbunatatii gandirea si echilibrul mental.
Cred ca nici un investitor nu ar fi lipsit de logica daca ar trebui sa plateasca mai mult pentru o arhitectura si proiectare care sa-i aduca mai multi bani sau renume.
Vreau sa cred ca oamenii nu sunt toti la fel, si nu vor alege pastisismul in locul personalismului. Daca toti am fi la fel si toti am gandi la fel, am fi roboti poate. Dar pentru ca fiecare are un stil, o mentalitate, un caracter, de ce sa nu imprime acestea si casei unde isi va trai restul vietii?
O arhitectura personalizata ... cate "arhitecturi" ar fi atunci ? O infinitate ? NU. Una singura, a recunoasterii. Ochiul uman va recunoaste instantaneu o cladire personalizata sau "cu caracter", care da emotii, trezeste stari sufletesti si da impuls mintii in a gandi mai departe, in a cauta, in a-si imagina, sau in a se linistii.
Ce om nu vrea sa fie linistit acasa? Sa vrea sa fie acasa. Acasa sa fie intradevar acasa, nu o casa...oarecare. Toata lumea are dreptul de a alege, nu contest. Dar macar sa stie ca are ce si de unde alege, si ca exista o diferenta majora.

Toti clientii ma intreaba de pret pe metru patrat la proiectare si nimeni de investitie. Vi se pare normal ? Eu cred ca mult mai inportant este rezultatul final, decat sa gasesti cel mai ieftin proiectant care sa fac la cativa euro/mp si care nu isi va ridica niciodata probleme reale de arhitectura, nu va furniza niciodata detalii concrete, nu va pune in valoare obiectul, practic nu va respecta beneficiarul ca om, ci doar putinul lui ban obtinut repede si fara sa treci prin subiect. CONTEST INTEGRITATEA ARHITECTULUI CARE NU RESPECTA OMUL SI MESERIA LUI!

Beneficiarul trebuie sa stie in final la ce suma sa se astepte cand vrea sa construiasca ceva. Nu sa fie mintit, pacalit, sau sa i se dea un raspuns pe jumatate. In functie de tema de proiectare arhitectul poate sa-i spuna aproximativ cat are sa-l coste executia la sfarsit, iar cand proiectul este gata, se poate spune exact. De asemenea un arhitect poate sa realizeze ceva bun si intr-un buget mai redus, insa probabil nu la toate pretentiile beneficiarului. Important este ca proiectul integral, realizat de un arhitect bun va economisi bani. Costurile neprevazute, sau surprizele neplacute, ori modificarile necesare datorita unui proiect incomplet se pot elimina numai prin proiectare si atunci practic chiar si zeci de mii de euro de proiect vor insemna un chilipir la valoarea finala.

In final punctez cateva diferente:
1. Pastisele sunt ieftine din pct de vedere intelectual, arhitectural, daunatoare estetic-emotional, istoric, renumelui, scumpe financiar pentru ceea ce reprezinta. Arhitectura personalizata este valoroasa intelectual, arhitectural, estetic-emotional, istoric, renumelui, si este echilibrata financiar pentru ceea ce reprezinta, si castiga valoare in timp.
2. Pastisele se adreseaza indivizilor care nu sunt informati sau nu se respecta pe sine si ceilalti. Arhitectura personalizata se adreseaza oamenilor cu caracter pozitiv, de o clasa culta, cu respect de sine si nu numai si care dau importanta impactului social-urban al obiectului ce-l vor crea.
3. Pastisele degradeaza echilibrul mental, invoca la stupefiere, repulsie si disperare, arhitectura personalizata emanand integritate, specific, armonie, invocand curiozitate, apreciere si respect.

Pentru cei ce au avut atata rabdare in a citi pana aici, am pretentia de a avea rabdare si cu voi insiva in a alege cum doriti sa fiti tratati in viata si cum doriti sa tratati viata.
Arhitectura adevarata sau de valoare sau personalizata inseamna viata.

Din batrani e o zicala: Ce e ieftin e scump ! E cat se poate de concludenta aceasta vorba
... las concluzile de partea dumneavoastra ...

Cu respect la ce a ramas bun pe lumea asta !