Calitatea in Arhitectura

arh.Cristian CUTEANU


0727011722
0766363497
arh.cuteanu@gmail.com

Arhitectul de azi...in Romania

10/09/2008 14:06

Suntem intr-o stagnare perpetua, bolnava, iar cei ce reusesc sa iasa din tipar sunt mult prea putini...

Problema arhitectului vine din necunostiinta beneficiarilor a importantei proiectarii de arhitectura de calitate. Tot omul de azi doreste o casa, sa se mute la tara, sa uite pe cat se poate de aglomeratia din oras, sa poate sta in tihna. Se pare ca pana aici bune si frumoase, un inceput pozitiv. Insa, ceea ce putini cunosc este insasi potentialul unei arhitecturi in viata noastra si a echilibrului individului ce urmeaza a o imbraca. Casa trebuie sa fie ca o haina. O haina insa nu se poate da de la om la om, caci nu ni se potriveste sau nu ne place. Doua aspecte de retinut, acomodarea si esteticul. Cand spun acomodare, ma refer la un stil de viata, un ritm, o familie, un echilibru, o poetica. Estetica trebuie sa raspunda unor pretentii individuale, dar corelate si corectate de arhitect.

Arhitectul piere cand nu mai este provocat. Nu putem ramana la acelasi nivel cu anii 1990 sau 2000. Ajungem in 2010 imediat, iar multi dintre noi nici nu cunoastem materiale noi, tehnologii noi si ne complacem intr-un univers limitat al studiilor din timpul facultatii. Beneficiarul din pacate in societatea actuala nu poate fi invatat sau educat in a cunoaste aspecte arhitecturale, de proiectare sau de executie. Revistele sunt la fiecare colt de strada in boutiq-uri ruginite la fel ca si continutul. Sunt 2-3 reviste romanesti care prezinta arhitectura de calitate si nu prea se intampla sa arunce un ochi necunoscatorul pe ele.

Arhitectura moderna si de calitate nu inseamna in mod categoric bani mai multi. Un proiect bun si complex costa intr-adevar mai mult decat un proiect luat la intamplare si facut de un nepriceput. Insa banii se economisesc intocmai asigurand toate aspectele edificiului respectiv, incepand de la proiectare, executie, utilizare si economie de energie. Nu inteleg de ce exista oameni care isi fac case de 500 mp, dar nu vor sa plateasca tocmai proiectarea cum se cuvine. Ea poate reprezenta spre 10% din valoarea de investitie, dar acesti 10% sunt tocmai garantia unei lucrari corecte si nu unor greseli catastrofale din lipsa de detalii sau proiectere in cazul unor proiecte proaste. Am intalnit cazuri in care tocmai din acest motiv..."economic", individul s-a lasat pe mana unor muncitori care "au mai turnat placi", ei bine acel planseu a trebuit dat jos si refacut. Sunt totusi cateva tone de otel si beton adica mii de euro, aruncati la gunoi, si timp pierdut. Alte probleme grave apar tot atunci cand beneficiarul nu asculta de indrumarea arhitectului in legatura cu contractul cu executantul. Nu se poate ca cineva sa dea un pret din burta. Intotdeauna se ajunge ca sa va coste cel putin inca 30% din suma preconizata. Totul trebuie facut pe cantitati, calitati, rezultate dintr-un deviz si termene.

Problema esteticului, aprare din prea mult kitsch, indiferenta si lipsa unei educatii adecvate. Limbajul in arhitectura este creat de foarte multi ani in urma, iar bazele se afla chiar in arhitectura clasica. Arhitectura s-a schimbat doar din "cauza" evolutiilor tehnologice precum aer conditionat, generatoare, sisteme de izolatii, utilaje si masinarii noi, care necesita si ele un spatiu si un anumit tip de montaj pentru functionare. Kitsch-ul a aparut din incultura, "economie" financiara preovenita din grandomanie. Doua aspecte care degenereaza individul si-l transforma, il dezumanizeaza. In scoli din pacate practic nu se educa omul spre a sti ce este frumos si ce nu, pentru a prevenii aceste catastrofe "arhitecturale" deja ne impanzesc la fiecare strada. Arhtitectul se confrunta astfel cu nenumarate probleme, incapand de la negocierea pretului la finalizarea constructiei, cand sarmanul autor nu isi va mai recunoaste edificiul si nu va mai avea nici mandria ca el l-a realizat.

Eu nu cred ca la doctori negociem sa ne scoata doar jumatate de tomoare sau sa platim doar o parte din consultatie. Nu cred nici ca la judecata, vrem sa iesim doar jumatate nevinovati sau sa ne targuim cu libertatea, neplatindu-i toti banii avocatului. Nu cred ca la notar negociem tariful pentru tranzactii si nu cred ca atunci cand ne facem o casa pentru o familie si o viata putem sa ne batem joc tocmai de noi si de banii nostrii. Arhitectul are pregatirea necesara din timpul facultatii, unii de 11 ani altii de 6/7 ani in functie de terminarea acesteia sau specializari, pentru a putea coordona intregul proiect d'al capo al fine. Arhitectul reprezinta istoria si viitorul a tot ceea ce noi vedem si traim.

...

Sa ne gandim fiecare unde putem face rabat sau nu, avand in vedere ca totul tot asupra noastra tuturor se rasfrange, intr-un cerc vicios, care poate fi bolnav din nastere. Felul in care traim se reflecta direct asupra centrului nervos al individului. Sa nu ne miram atunci de intreaga lume...

cu respect pentru arhitectura adevarata