Calitatea in Arhitectura

arh.Cristian CUTEANU


0727011722
0766363497
arh.cuteanu@gmail.com

Arhitectura viitorului

10/09/2008 14:03

De cand e lumea e si arhitectura, pana cand va exista lumea, vor exista si arhitectii, arhitectura in schimb se schimba perpetuu.
De ce se schimba ? Din cauza tehnologiilor si a nevoilor umane.

Arhitectii inca din vremurile de glorie a marilor descoperiri industriale si a perspectivei, si-au deschis mari si noi orizonturi. Materialele noi au creat noi viziuni asupra formelor si posibilitatilor nemaivazute pana atunci. Otelul, betonul au dat nastere unor opere arhitecturale apreciate si acum si cel putin inca un secol mai inainte. Rezvolutiile tehnologice si informationale au condus si vor conduce lumea inainte...la bine si la rau, dezvoltarea a noi si noi forme de energie, de materiale, de productie, de inovativitate si descoperiri nebanuite pana acum de o parte, iar natura chinuita prin poluare, radiatii, consumare si degradarea calitatii vietii pe de cealalta parte.

Dezvoltarea are si ea un cost pe care toti il vom plati.
Arhitectura isi are rolul ei. Dar ce este arhitectura in ziua de azi si ce ar putea ea fi si unde afecteaza pe individ consumarea ei. Da arhitectura se consuma...psihic, moral, fizic, economic, uman, etc.

Pentru a intelege arhitectura de azi, trebuie sa intelegem arhitectura veche. Arhitectura "veche" raportata la zilele noastre deci de la incepand cu 50-70 ani in urma, cu valoare monumentala, care-si are radacinile in toate teoriile arhitecturii in sutele de confruntari dintre toate "-ism" ele posibile. Spus in doar o propozitie, arhitectura de azi nu exista, fara arhitectura de ieri !

Nimic din ceea ce vedem nu exista daca nu contine sau abordeaza o poetica, sau notiunea timpului si a miscarii, viata luminii, volume primare sau concepte compozite, structuralism sau orice alta simbolistica ori esenta tectonica, antropologica sau psihologica a locuirii arhitecturii.

Vedem mici orase moarte in acest sens, vedem investitii mari de cladiri de birouri noi nefunctionale, neutilizate, biserici noi "netraite" fara putere de expresie in ciuda supra aglomerarii de credinciosi, vedem cartiere infundate seci ori sumbre, inghesuite, sufocate, vedem blocuri noi in care vecinii nu interactioneaza decat in sensul barfelor...si vedem chiar sate ori locuri parasite in cea mai mare parte si nu numai in Romania, cat si Anglia, Franta, Germania.
Macar de am opri degradarea valorilor arhitecturale, si am pune accent pe monumentele inca in picioare pana nu e prea tarziu (America si-a facut istoria in 150 ani), sa nu lasam plombe putrede din nastere sa impanzeasca fondul condul construit si sa atace ca o cangrena atat mintea cat si istoria.
De ce se intampla toate acestea ?...nonviata in arhitectura care nu exista, timpul oprit in casa fara viata, ori viata seaca, plictisita, care o ducem chiar in propria casa nou construita, si de care dupa 2-3 ani nu mai suntem multumiti?

Arhitectura e blocata. Arhitectii sunt blocati. Ceea ce vedem nou si frumos este defapt vechi si trecator. O cladire de birouri cu perete cortina pe structura metalica este invechita de cel putin 50 ani in tarile occidentale. Arhitectii de astazi, cel putin din Romania NU CAUTA.
Nu cauta forme noi, nu studiaza materiale noi, nu cerceteaza, nu probeaza, nu are curajul sa propuna ceva atipic, nebunesc, din lumea SF-ului de frica ca-si pierde clientul, banul, faima, etc.
Limbajele arhitecturale acolo unde exista sunt cele vechi, iar incercarile sunt mici si se pot numara pe degete.
Formele au frica, materialele nu au incredere, teoriile sunt uitate, iar oamenii se fac ca nu exista decat bani, si chiar si acolo sunt zgarciti. Ne zgarcim la viata, la calitate, la mancare, la suflet, dar aruncam defapt cu banii pe junk-food, medicamente proaste, pe "firme", pe timpul irosit, pe limite, pe un teren scump, pe o casa si mai scumpa, pe un material gresit, pe un proiect ieftin, pe tipare, pe concepte, pe increderea in Dzeu, pe noi insine tratandu-ne in mod robotizat inconstient indiferent si daca avem sansa ne vom da seama in cele din urma ca nu suntem multumiti, nu suntem fericiti, nu suntem sanatosi, nu suntem...ne intrebam "De ce ?"

Pentru ca va reamintesc, arhitectura creaza comportamente umane, traim intr-un ambient generat de un estetic, plecat de la o idee.

Si daca aici este arhitectura, care va fi arhitectura viitorului?
Ei bine...Precum acum 100 de ani arhitectii faceau desene cu tente SF in care tramvaiele zburau, OZN-urile ne impanzeau, cladirile erau imense pentru acea vreme, cladirea-oras, orase subacvatice si tot felul de alte nazbatii de genul asta, ei bine, multe dintre ele s-ar realizat, Acum avem claridi de jumate de mila inaltime, avem si orase subacvatice, avem si insule artificiale, avem rachete si masini ecologice, am depasit bariere de viteze, avem de toate. Si atunci ce mai poate urma ?

Eu vad doua tendinte sau optiuni. Reintoarcerea la traditional, dar in modelul cel mai ecologic posibil, sisteme de reducere a utilizarii energiei, sisteme naturale de incalzire si protectie, etc si in opozitie, arhitectura SF, cu cladiri in forma organice, tectonice si atectonice, ba chiar virtuale, levitante, care sa-si modifice forma, etc. ... si orice altceva nu va fi decat o forma de cautare mai mult sau mai putin reusita.
Precum observam intotdeauna tehnologia a dat intotdeauna tonul si va continua sa o faca. Arhitectul trebuie sa fie si futurist, pentru ca termenul de "modern" este deja atat de expirat, incat nu mai spune nimic. Modernistii traiau era deja acum doua secole. O casa moderna ? ... adica la moda, adica peste un an nu mai exista ochii nimanui. Sau o casa care sa ramana ca exemplu, cum nimeni nu mai are?

Cu ce este mai buna o arhitectura futurista sau ecologista ca stil de viata ori mentalitate, sau comportament ? Daca am vb cu un psiholog are sa ne zica ca ne va face sa ne gandim la viitor si sa ne stabilim niste tinte si sa luam decizii si pe de asupra va fi haina noastra personalitatea noastra, identitatea si schimbarea noastra. Daca am intreba un arhitect s-ar putea sa primim un raspuns asemanator, dar cu retinere de a implementa asa ceva. Daca intrebam un om de rand, s-ar putea sa primim un raspuns de genul: " Cum sa traiesc eu in asa ceva ? Nu am bani pentru asa ceva !" ... asta cred eu acum, dar totusi... intrebati-va ! Cum va arata tara, orasul, cartierul, strada unde veti locui peste 50 ani ? Si cum ati vrea sa arate ?

Occidentalii si asiaticii au arhitecturi "mini" futuriste, si ecologice si totusi cu 100 ani inaintea noastra. Noi in Romania de ce nu am putea sa fim cu un pas inaintea lor ? Sau macar egal daca nu putem gandi mai mult. Si totusi in Romania a aparut primul oras electrificat din Europa, primul avion din lume, primul avion cu reactor, primul cel mai lung pod metalic din Europa (Cernavoda), s-a descoperit insulina, si cate si mai cate, iar noi ne exportam sau ii dam afara pe toti oamenii importanti nascuti in Romania.
De ce nu ar putea un roman sa fie mai grozav decat un oricare alt om din lume ?

Arhitectura romaneasca este mai proasta decat alta? Romania are putin peste 6000 arhitecti. La cate monumente, cate cereri exista, cate proiecte s-ar cere, modificari, extinderi, la cata nevoie exista in Romania pentru arhitectura, 6000 este doar o mana. Trebuie doar sa se puna pe treaba fiecare, sau macar pe ganduri si sa se intrebe... "care-i scopul meu, ca arhitect?"

Sa nu uitam ca arhitectul trebuie sa fie un creator !
.............
Pentru a gasi sensul arhitecturii in viitor... sa ne intrebam si sa cream! o arhitectura care sa ramana!