Calitatea in Arhitectura

arh.Cristian CUTEANU


0727011722
0766363497
arh.cuteanu@gmail.com

Impediment

10/09/2008 14:02

Imaginea arhitectului din prisma beneficiarului.
Ce mai e si arhitectul asta ? De ce am eu nevoie de el ? ... iar acte, alti bani... birocratia asta! A... arhitectul face niste planuri si rezolva autorizatia! Dar eu stiu ce vreau...stiu cum arata casa mea!
Arhitectul a ajuns sa fie inca un impediment in sansa individului de a-si desavarsi locasul familial mult dorit si nu doar atat, dar mai trebuie si platit si dureaza proiectul luni de zile...
...cum s-a ajuns aici? si cine e de vina ?

Inainte de '89 arhitectii se gaseau la renumitele institute de proiectare, si realizau maretele blocuri "comuniste"si cativa arhitecti care proiectau cate un imobil de locuinte, intr-o arhitectura relativa inspirat dintr-un modernism indepartat.
Cand Romania s-a "democrat-ilizat", arhitectii mai rasariti, cu cei chior-norocosi si cei revoltati, au plecat din aceste institute si fiecare si-au infintat cate un birou. Si-au terminat si ei studiile (intrucat majoritatea aveau 3 ani de studii universitare), au mai vizitat cateva orase europene si au inceput sa copieze si sa incerce un limbaj mai evoluat arhitectural. Unii au ajuns mai departe si acum sunt marii grei ai arhitecturii romanesti, altii au ramas blocati la un nivel mediocru, si intre timp au iesit si alte generatii de arhitecti generatia "parinteasca" unde de asemenea majoritatea nu ii intereseaza o arhitectura adevarata, ci un ban pentru supravietuire.

In orice caz, daca deontologia morala si profesionala nu este devina, atunci ei nu se fac vinovati de postura in care au ajuns, ci vinovati ar putea fi cei care invart lucrurile subterane.

Unde este postura beneficiarului ?
Scurt pe doi, eu definesc 6 pattern-uri de beneficiari:
1. cel ce da doi lei pe arhitectura si negociaza la un leu jumate', il intereseaza strict un castig imediat, unde nicidecum nu conteaza arhitectul.
2. cel ce "stie tot", arhitectul trebuie doar sa rezolve actele, pe doi lei
3. cel nehotarat si nevazator care modifica tema proiectului la infinit
4. cel ce cauta si are nevoie de un arhitect, dar nu va fi multumit
5. cel ce a fost la un arhitect care nu l-a multumit si vrea ceva mai serios si ar plati cinstit pe munca depusa.
6. cel intelectual, ce cunoaste ceva din importanta arhitectului si cauta unul bun, pe care e dispus sa-l plateasca decent si care sa stie sa-i coordoneze si valorifice lucrarea, economitandu-i banii.

Cele mai des intalnite pattern-uri sunt 1,2,3. Acestea sunt si cele mai periculoare din toate punctele de vedere: social, economic, uman, politic, daunand grav arhitecturii si rasturnand toata gama de valori. Culmea este ca pe nimeni tangent acestor aspecte nu-l intereseaza, nu exista nici un fel de masura preventiva situatiilor, iar statul nu isi da seama ca tot asupra lui se rasfrange aceasta problema. Romania nu va avea arhitectura.
Pattern-ul 4 este intermediar, si este cauza ori pregatirii slabe a arhitectului, ori indiferentei acestuia, sau a unor asteptari mult prea mari din partea beneficiarului.
Pattern-urile 5 si 6 sunt cele mai ferice cazuri pentru arhitectii buni si care vor sa faca ceva de calitate in tara asta, dar sunt cele mai rare modele intalnite.

Si culmea... nu este vina arhitectului, nu este vina beneficiarului...
...poate nici a delicatei economii, cat a proastei denigrari si informari mediatice, a lipsei de cenzura pentru proasta calitate, a lipsei revistelor care sa se adreseze populatiei in vederea culturalizarii si informarii a valorilor si a echitabilitatii arhitectului si a forurilor care ar trebui sa se ocupe de intreaga desfasurare a dezvoltarii imobiliare in sensul pozitiv, a calitatii vietii, a individului si a standardelor de calitate.

... mi-ar place sa stiu ca exista si alte persoane preocupate de acest fenomen psihologic si caut sprijin pentru o alternativa sau pentru o informare corecta asupra a ceea ce ar trebui sa insemne un toti arhitectii.

Impedimentul individului aculturat in consecinta la prima vedere ramane tot arhitectul care nu reuseste sa faca un proiect integral in cateva sute de euro si care nu rezolva autorizatia in doua batai de palme, nevorbind inca despre impedimentele pe care orice arhitect le intampina la demersurile obtinerii unei autorizatii.
Munca intelectuala este inlocuita de munca "artificiala"... imi voi gasi ragaz si pentru acest subiect.

Cu respect pentru cei cu respect de meserie si cultura!