Calitatea in Arhitectura

arh.Cristian CUTEANU


0727011722
0766363497
arh.cuteanu@gmail.com

Prostitutie intelectuala

10/09/2008 14:04

Traim in "a-epocalipsa" automatizarii si a muncii de rutina. Omul inceteaza a mai trata in mod individual aspectele cotidiene, munca, prietenii, etc., totul catalogandu-se uniformizant si transformandu-se intr-un tipic.

Nimic din ceea ce cream nu mai are valoare. Valoarea muncii, valoarea estetica, valoare calitativa, sunt termeni pe care-i neglijam voit sau fara sa ne dam seama. Ei bine am sa cataloghez intotdeauna un personaj din orice domeniu care nu gandeste prin materia lui cenusie si in care nu-si invoca imaginatia creativa in a da nastere unei idei sau obiect cu valori pozitive de orice natura.

Cei ce ajung a face arhitectura "robotizata" sau a scoate proiecte pe "banda rulanta" din sertar practica prostitutia intelectuala. Acestia sunt creatori de non-valori si de kitch-uri, acestia din pacate impanzesc patura domeniului discutat.

Bineinteles ca un individ care produce in acest mod non-arhitectura si mutileaza potentialul creativ al adevaratelor valori va pretinde un onorariu mai mic decat cel uzual valabil arhitectilor de valoare consacrati deja sau tinerilor arhitecti talentati, entuziasti si imaginativi.

Categoric, vorbesc de exceptii in toate cazurile. Poate pentru unii arhitectura se limiteaza la o compartimentare functionala a partiurilor si rezolvarea actelor necesare, pentru altii in schimb arhitectura inseamna inovatie, creare de valori, utilizarea teoriilor arhitecturale, poetica si psihologie, imaginatie si depasirea capacitatiilor de creatie, chestiuni ce le voi trata cu alta ocazie. Imi gasesc ragaz din cand in cand pentru cate un gand poate pentru unii dur, poate pentru altii adevarat. Arhitectura insa o voi trata cu respect.
 

Aceasta epoca, se afla de altfel si in cautare de deosebit, a ajuns in acesti ani la un nivel "clasic" imbatranit pentru occicent, relativ nou pentru romani. Arhitectii creativi sunt acum in cautare de un nou limbaj, care bineinteles sa aiba la baza toate cunostintele lasate de marii grei ai arhitecturii tuturor timpurilor (precum Andrea Palladio, Leon Batista Alberti, William Morris, Filippo Brunelleschi, Antonio Gaudi, Le Corbu', Victor Horta, Adolf Loos, Otto Frei, Carlo Scarpa, Louis I Kahn, Alvaro Siza, Alvar Aalto, Mario Bota, Tadao Ando, Renzo Piano, Ludwig Mies van der Rohe, Steven Holl, Kisho Kurokawa, Arata Isozaki, Santiago Calatrava, etc, etc...)

Pacat este ca din partea beneficiarului, alegerea unui arhitect in primul rand se face dupa "cat costa o casa la dvs.?" adica pur si simplu pret, fara a sti sau intelege ce plateste el de fapt si ce va putea avea sau nu.

Am auzit cazuri concrete in care proiectul unei case P+1+M, arhitectura si inginerie 600 euro, altele 1000-1200 euro, altii o fac cu 2000-3000 euro si pana pe la 8-12000 euro poate costa un proiect de casa/locuinta unifamiliala. Toata lumea calculeaza la mp...simplificat.., si nu la valoarea de investitie. Unii credeau pana acum 2-3 ani ca isi fac o casa cu 10 000 euro, altii acum mai spera ca la 30-40000 mai fac ceva.
Calculul de investitie intr-un asemenea caz se ia de la 400 eu/mp in sus in functie si de nivelul de finisare. De aici proiectarea poate fi intre 6 si 12% in functie de cerinte, amploare, importanta, detalieri, etc.

Garantia lucrarii tine si de capacitatea de a coordona intregul proiect si a gandi de la bun inceput conformarea structurii pentru a eficientiza rationamentul in "econo-micizarea" investitiei. Un deviz ulterior va fi mereu in sprijinul beneficiarului. De altfel si studiile de feza/pre-fezabilitate pot fi concludente in alegerea solutiei, in cazul unor lucrari de amploare.

Totusi nu pot sa justific sau sa fac pe cineva sa judece intru toate notiunile si aspectele posibile si imposibile sau ivirea unor anumite situatii in parcursul unui proiect, cert este ca un arhitect bun va fi intotdeauna incadrat la timp si va putea gasi solutii optime pentru orice problema.

Dupa toate cele spuse vreau sa cred ca fiecare om care vrea sa-si utilizeze banii pe calitate si sa-si puna in opera ideile si personalitatea nu va face rabat la un pret de proiectare si calitatea arhitecturii, ci se va uita la valoarea finala de investitie, caci economia se poate face doar dintr-o buna proiectare, completa.

Las inca acest subiect deschis si neterminat,
Cu sufletul la valoarea creationala...